"De bomber os år tilbage"
Frygten breder sig i de sydlige forstæder til Beirut, hvor israelerne har bombet flere steder. Samtidig opfordrer lokale Hizbollah-tilhængere til at kæmpe mod Israel.
Af Michael Lund (Politiken 14/06/06)
Beirut
En udbrændt bil står foran den lokale bilforhandler. Ruderne i kontorbygningen i hjørnet af krydset her i det sydlige Beirut er alle blæst ind. Og midt i krydset er et 15 meter bredt hul fra det israelske missil, der ramte fredag morgen ved 4.45-tiden.
"Kæmp mod Israel, støt Hizbollah," gjalder det fra en mand med en megafon i en åben lastbil beklædt med gule og grønne Hizbollah-flag.
Lokale arbejdsmænd og politimænd forsøger forgæves at fylde det store krater op i et af adskillige mål i den Hizbollah-dominerede bydel, som israelerne har bombet.
"Der lød et stort brag, og ruderne blæste ud i bygningerne. Jeg ved ikke, om nogen blev sårede, men jeg tror ikke, nogen blev dræbt lige her," siger en ældre mand, som ikke når at give mig sit navn, før stedet atter er i kaos.
Der lyder et brag et stykke væk. Efterfulgt af den efterhånden frygtede lyd af jetfly.
"Væk, væk! Flyene kommer," råber en politimand.
En dreng kaster sig op på bagsædet af en kammerats scooter, mens taxaerne laver hurtige uvendinger og kører ud af Dahir-bydelen og ind mod centrum af Beirut, hvor der indtil videre er sikkert.
Minder fra borgerkrigen
Bilerne siksakker mellem hinanden for at komme væk fra lyden af de israelske fly, som i løbet af natten har bombet både de sydlige forstæder, lufthavnen og områder i det sydlige Libanon. Vejen, bilerne kører ad, er vant til krig: Israelerne har bombet lige på det, der under den 16 år lange borgerkrig var kendt som "Den Grønne Linje". Stedet, hvor Beiruts mange religiøse fraktioner skød mod hinanden fra hver sin side af vejen gennem hele krigen. Mange steder sidder skudhullerne stadig i væggene.
"Det her er slemt. Det var lige begyndt at gå godt i Beirut igen, og nu sker det her. Vi bliver bombet år tilbage," siger min chauffør, Chadi Hassan, mens han gør klar til at trykke på speederen, når han skal igennem en tunnel ind til centrum.
"Israelerne har kastet flyveblade ud, hvor de skriver, at tunneller og broer tæt på centrum er mulige mål, og at folk skal holde sig væk," siger han og ryster på hovedet.
Butikker lukket
På vej igennem centrum er butikkerne lukket. Trafikken er minimal i forhold til de lange køer af biler, som plejer at køre på hovedstadens veje.
Libanon havde forventet den bedste turistsæson nogensinde i år, men torsdag flygtede de fleste arabiske turister ud af Beirut mod Damaskus i Syrien i lange køer af firehjulstrækkere. Nu er kun strandede europæiske og amerikanske turister tilbage i byen.
Foran den franske ambassade i Beirut holder en dansk-libanesisk familie, som var på ferie hos familie i landet, da bomberne ramte.
"Vi var bare på ferie, da alt der her skete. Specielt de yngste i familien blev meget bange, da bombardementerne begyndte, og nu forsøger vi at komme hjem. Men vi kan ikke komme i kontakt med den danske ambassade. Jeg føler mig ikke specielt i fare her i centrum, men vi vil gerne hjem til Danmark," siger 17-årige Sara Ahmed, som bor i København til daglig, og som ved aftentid endnu ikke havde fået kontakt til ambassaden.
Sympati for Hizbollah
Indtil videre har israelerne bombet de sydlige forstæder til Beirut, hvor Hizbollah er dominerende. I det centrale Beirut er der stadig roligt, selv om folk af og til hører brag fra bomberne i forstæderne.
En af hovedgaderne i turistkvarteret Hamra er næsten tømt for mennesker. Men en enkelt café har valgt at holde åbent. Over en kop kaffe diskuterer de to fætre Talal Hachem og Mohammed Maki situationen.
"Det er slemt, meget slemt. Jeg har familie sydpå, som må flygte. Jeg hører bomber om natten. Jeg har måttet lukke min butik, fordi der ingen kunder er. Det her er Israels og USAs plan om at bombe Libanon tilbage til tilstandene i borgerkrigen," siger Mohammed Maki, der ejer en tekstilforretning. Hans holdning deles af mange af de andre cafégæster. Og også af fætteren.
"Israel udnytter situationen til at ødelægge Libanon. Vi har ret til at forsvare os selv," siger Talal Hachem.
Men Hizbollah begyndte med at kidnappe israelske soldater. Bærer de ikke også en del af skylden?
"Israel har kidnappet mange libanesiske mænd. Hvorfor er det forkert, når Hizbollah kidnapper, men ikke når Israel gør det," fortsætter han, mens fætteren nikker.
De drikker deres kaffe ud, inden de gør sig klar til at gå hjem. Hjem og vente på, hvilke bombardementer denne nat vil bringe.
|