Danskere strømmer ud af Libanon
Tirsdagen igennem strømmede trætte og dehydrerede danskere væk fra bombardementerne i Libanon. Ritzau fulgte en af busserne mod den syriske grænse.
Af Michael Lund (Ritzau, 17/07/06)
Libanon/Syrien
De har sovet på cementgulvet på skolen i Dbayeh. Nogle nåede ikke at komme med de danske evakueringsbusser ud af det bombede Libanon om mandagen. Andre er først nu, dagen efter, nået frem til det danske opsamlingspunkt for flygtninge i udkanten af Beirut.
Selvom udenrigsministeriet mandag nåede at køre 1.277 danske statsborgere ud af landet om mandagen, dukkede i alt 1.800 op på evakueringsskolen i løbet af dagen. Og tirsdag morgen kl. 9 strømmer det stadig ind med flygtende danskere, mens israelerne atter bomber den sydlige del af Beirut. Danske folk fra Beredsskabsstyrelsen og Udenrigsministeriet kæmper med at holde orden på folk, mens de første busser fyldes op.
"Nogle er udmattede og chokerede, og dem hjælper vi, så godt vi kan. Der har heldigvis ikke været nogen sårede, men i går havde vi en gravid kvinde, som fik hedeslag og måtte behandles," siger Daniel Juliussen fra Beredskabsstyrelsens mobilhospital, mens han genner folk ind i en af de fem første busser, der mandag kl. 10.30 ruller ud af skoleområdet og kører i konvoj mod den syriske grænse.
Ombord i bus nummer et er flere børn og unge, som har oplevet kamphandlinger på tæt hold for første gang i deres liv.
Fanget i kælder
15-årige Sirin Kaddoura fra Humlebæk har været på ferie i byen Saidi i det sydlige Libanon sammen med sin familie. En by, som israelerne har bombet kraftigt omkring.
"De bomber civile, og det er forfærdeligt dernede. Jeg er nervøs for min familie dernede, og jeg er nervøs for, om vi kan køre sikkert nordpå i de her busser, uden at israelerne bomber os," siger den 15-årige pige.
Andre af familierne fortæller om danskere, som stadig er fanget i de værst ramte områder i Sydlibanon.
"Vi kender en familie fra Ballerup, der er fanget i en kælder i det sydlige Libanon. De har to små børn, og israelerne bomber hele tiden, så de kan ikke komme ud. Vi har ikke hørt fra dem siden i går, og vi er bekymrede," siger 17-årige Maria Ibrahim, der går i gymnasiet i Sorø.
Inden afgang får bus nummer et hængt et dansk flag på køleren, så israelerne forhåbentlig kan se, at bussen ikke er et mål. På vejen mod Syrien overhales busserne løbende af taxaer med familier i. Familier, som vil væk fra Libanon.
Kører forbi bombemål
Efter en times kørsel peger chaufføren til højre. Ved siden af vejen ligger resterne af en kaserne, som israelerne bombede søndag. Fem libanesiske soldater døde under angrebet.
Samtidig tikker en sms ind med besked om, at fem jordanske flygtninge er blevet ramt på vej mod den syriske grænse i den østlige del af Libanon.
Bus nummer et og de andre fire busser når dog sikkert frem to timer efter afgang. Ved grænsen holder allerede seks russiske busser med evakuerede turister i kø. Paskontrollen varer en time, før dagens første danskere kan gå over grænsen og blive budt velkommen af udsendte fra bl.a. Dansk Røde Kors.
"Jeg er lettet over at være fremme ved grænsen. Nu vil jeg bare hjem hurtigst muligt," siger 15-årige Sirin Kaddoura, inden hendes bus kører mod Damaskus, hvor hun sandsynlivis kan blive fløjet hjem fra i løbet af onsdagen.
De fem busser vender derimod om for at hente flere flygtende danskere fra skolen i Dbayeh. I løbet af tirsdagen skal hele 12 danske busser igennem turen mod freden bag den syriske grænse.
|