Desperation breder
sig i Lille Bagdad
SYRIEN • Hans bror blev næsten kidnappet, og naboen fik et brev med en kugle med posten. Den kristne Salah Daawd er en af hundredtusinder af irakere, der er flygtet til Lille Bagdad i Syrien
Af Michael Lund, Damaskus
Nyhedsavisen, 2007
Først var det Salah Dawds bror, det gik ud over. En gruppe militsfolk stoppede op ved siden af broren, mens han gik på gaden i Bagdad. De forsøgte at hive ham ind i en bil, men det lykkedes broren at vriste sig fri og løbe væk.
Kort tid efter mærkede Salahs nabo militsernes vrede. En hvid konvolut lå foran døren. Indeni lå en patron og et brev med teksten: »Rejs væk eller dø«.
Naboerne valgte at gøre, som Salah Dawds forældre og søskende allerede havde gjort. De rejste. 22-årige Salahs familie og hans nabo er nemlig kristne – og det er det samme som at være et evigt mål for Bagdads militser.
»De seneste år i Bagdad turde jeg nærmest ikke gå ud for mit hjem. Og slet ikke at gå i kirke. De bombede kirkerne i byen, præster blev kidnappet og dræbt, og hvis militserne fandt ud af, at man var kristen, risikerede man at blive stoppet og få valget mellem at konvertere til islam eller dø,« siger Salah.
Strandet i Syrien
Nyhedsavisen møder ham på en netcafé i bydelen Sayyida Zeinab i Syriens hovedstad, Damaskus. Bydelen er hjem for flere hundredtusinder af irakiske flygtninge, som er flygtet fra massakrer, bomber og kidnapninger. I alt 1,4 millioner irakere anslås at være flygtet til Syrien, hvor de ikke må arbejde – og hvor de bliver stadig mere desperate.
Salah chatter med sin familie på netcafeen. De er alle sammen i Egypten, men Salah er først kommet ud af Irak for halvanden måned siden. Og nu har Egypten lukket grænsen for irakere.
Bydelen Sayyida Zeinab har udviklet sig til et 'Lille Bagdad'. Det lokale torv kaldes Iraks Plads, irakisk musik gjalder fra gadesælgernes ghettoblastere, og tre ud af fire på gaden taler med irakisk accent.
Irakere er upopulære
De fleste på gaden kan fortælle om bomber, dræbte familiemedlemmer og liv i ruiner. Men de kan også fortælle om stigende problemer i Syrien, hvor de mange irakere har fået huslejen til at stige med det tredobbelte og madvarer til at nå rekordhøje priser.
»Syrerne er trætte af os irakere, fordi alt bliver dyrere. Men jeg har ingen andre steder at tage hen. Og hvis jeg vender tilbage til Bagdad, bliver jeg slået ihjel,« siger Salah, mens han spiser frokost på Restaurant Alis Hjemegn i Lille Bagdad. Restaurantens ejer er irakisk flygtning og havde tidligere en restaurant i Bagdad. Nu har han bygget en tro kopi i Damaskus, hvor irakerne samles til frokost.
Salah spiser sin irakiske kebab med sin shiamuslimske ven Yasin. Yasin bor stadig i Bagdad og er bare i Syrien for at holde lidt ferie.
Turist og jaget vildt
De to unge mænd har læst sammen på universitetet i Bagdad, og før Saddam Husseins fald var de begge en del af Bagdads øverste middelklasse. I dag er Salah som kristen jaget vildt i Bagdad. Yasin bor derimod i et kvarter, han betegner som »sikkert«.
»Det er helt kontrolleret af Mahdi-hæren. Mit eneste problem er, at det ikke er til at få arbejde i Bagdad. Mit kvarter er skam sikkert nok,« siger Yasin.
»Ja, sikkert for dig,« afbryder Salah.
»Hvis jeg eller en sunnimuslim satte mine ben der, ville vi blive dræbt med det samme.«
Som mange andre irakere lever både Salah og Yasin i dag af deres familiers formuer. Men inden længe vil pengene løbe tør. Som det allerede er sket for de irakere, der tigger på gaden eller sælger sig til sex i Syrien.
Hvad gør du, når pengene løber tør?
»Jeg ved det ikke. Jeg har en uddannelse som civilingeniør, og jeg vil gerne arbejde, men jeg må ikke her. Mit eneste håb er at komme til Vesten. Vesten invaderede mit land – nu bør I også lukke mig ind, når jeg mærker konsekvenserne,« siger Salah.
»Irak kan jeg aldrig vende tilbage til, det er jeg sikker på. De kristnes tid er ovre i Bagdad.«
Salahs efternavn er ændret af hensyn til hans sikkerhed i Syrien. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt.
FAKTA: Iraks kristne forsvinder
- Under Saddam Hussein levede op mod 1,4 millioner kristne i Irak.
- Siden invasionen er de kristne blevet ofre for religiøse kampe, røverbander og kidnapninger.
- I dag skønnes det, at der er mellem 200.000 og 600.000 kristne tilbage i Irak.
Kilder: U.S. Commission on International Religious Freedom og UNHCR
|