Flere selvmord i foråret

FORSØMT: Mens dagene bliver lysere, og fuglene synger kraftigere, tager antallet af selvmord til. Forårsmånederne er den tid på året, hvor flest danskere tager deres eget liv.

Af Michael Lund

Fuglekvidder og forelskelse i luften hører til de sædvanlige fornemmelser for foråret. Men årstiden har en bagside.

April og maj måneder er nemlig den tid på året, hvor flest danskere forsøger at tage deres eget liv. Ifølge tal fra Center for Selvmordsforskning stiger antallet af selvmordsforsøg brat med omkring 10 procent hvert forår, for så at falde støt hen over sommeren. De traditionelle mørke vintermåneder som december og januar er til gengæld de måneder, hvor færrest danskere forsøger at gøre en ende på livet, viser tallene, der bygger på over 9000 registrerede selvmordsforsøg frem til 2001.

- Mange tror, at de fleste selvmord sker om vinteren enten op til juletiden eller i den mørke januar, men det er altså en myte. Det forholder sig faktisk omvendt, siger Lilian Zøllner, der er leder af Center for Selvmordsforskning.

Forskerne har opstillet to forskellige teorier om, hvorfor det netop er forårsmånederne, der får danskerne til at opgive livslysten.

Den første teori handler om brudte forventninger. Den går ud på, at de forhåbninger, folk har gjort sig ved indgangen til det nye år, ikke er blevet indfriet - og resten af året ser derfor håbløst ud. Teori nummer to handler om, at det faktisk er selve foråret, der gør folk livstrætte.

- Det er en teori, der går på, at man ser alt spire og gro, og man ser glade mennesker og par hånd i hånd. Hvis man selv ikke har det godt, kan det gøre ondt at se, og det kan så få folk til at forsøge selvmord, siger Lilian Zøllner.

Ingen af teorierne er endnu underbygget af solid forskning, så forskerne ved ikke med sikkerhed, om de holder vand. Men det høje antal af selvmordsforsøg er solidt nok, og indtil årsagen findes, har forskningslederen et råd til de af os, der bare nyder det spirende forår.

- Selv om man selv synes foråret er fantastisk, skal man ikke tro, at alle har det sådan. Man skal altid være opmærksom, om der er nogen i ens omgangskreds, der ikke har det godt, og ud fra antallet af selvmord, er der faktisk mere grund til at være opmærksom i løbet af forsommeren, siger Lilian Zøllner.

 

   
   

forside | aktuelt | artikler | billeder | layout | priser | cv | kontakt