Hospice-millioner uden om Sydjylland

FOR LIDT : Folketingets 20 millioner kroner til hospice-byggeri er til grin, mener udvalgsformand.

Af Michael Lund

For en måned siden var sundhedsudvalget i Sønderjyllands Amt på besøg på KamillianerGaarden i Aalborg. Et sted, hvor 12 uhelbredeligt syge kan dø i lyse og venlige omgivelser. Hospicet gjorde et positivt indtryk på politikerne. Omtrent samtidig vedtog et flertal i Folketinget at afsætte 20 millioner kroner til etablering af hospicer i amterne. Penge, der kan søges ligeså snart en aftale om driften af et hospice er underskrevet. Alligevel er der ikke noget hjem for døende på vej på kort sigt i hverken Sønderjyllands eller Ribe Amter.

- Vi undersøger selvfølgelig, om vi har pengene til næste budgetforhandling, men vi er økonomisk hårdt pressede, og for mig at se, er der ikke mulighed for et hospice i øjeblikket, siger Helge Lauritzen (V), der er formand for sundhedsudvalget i Sønderjyllands Amt, og som ikke giver meget for regeringens 20 millioner:

- Jeg synes, det er at holde folk for nar. De penge gælder kun etableringen, og det er slet ikke der, problemet ligger, men i den daglige drift, som kommer til at koste 13-14 millioner om året. Hvis Folketinget virkelig mener noget med det her, skal der meget mere til.

Lange udsigter

Både Sønderjyllands og Ribe Amt arbejder for at forbedre forholdene for døende, og begge steder ønsker man at etablere et hospice. Men det bliver ikke lige med det samme, lyder det fra Ribe Amt.

- Vi har ingen konkrete planer, og jeg tør ikke sætte nogen præcis tidshorisont på. Men det bliver ikke på kort sigt. Kommunerne har desuden meldt tilbage, at de ikke mener behovet er stort, og at de ikke er interesserede i at betale, så vi har simpelt hen ikke pengene, siger sundhedsudvalgets formand i Ribe Amt, Bent Poulsen (V).

Præcist hvor stort behovet er for et hospice i Ribe og Sønderjyllands Amter er usikkert, men undersøgelser peget på, at der skal 200-250.000 indbyggere til et hospice, hvilket betyder, at grundlaget er til stede i de to amter.

 

   
   

forside | aktuelt | artikler | billeder | layout | priser | cv | kontakt