Salme 726 og en
hvid kiste, tak

KØBT OG BETALT: Erik Hansen fra Sønderborg har allerede fået regningen for sin egen begravelse og lagt pengene til side. Salmer, kistetype og inskriptionen på gravstenen er også på plads.

Af Michael Lund

Minderne lever, kommer der til at stå på den sandfarvede granitsten. I kirken i Sønderborg vil familien synge fem vers af Grundtvigs »Kirkeklokke, mellem ædle malme«, inden Erik Hansen bæres ud i den hvide brændingskiste med fortjensttegnene fra hæren på siden. En flot og personlig bisættelse, der løber op i 21.357 kroner, hvis den skulle foregå i dag. Men det ville være spild af tid, for det er ikke kun minderne, der lever. Hovedpersonen selv gør det også. I bedste velgående, endda

Den 77-årige pensionerede kaptajn fra Sønderborg har blot valgt at forberede sin begravelse på forhånd lige fra granittypen på stenen til farven på den blå urne. Det hele er skrevet ned i papiret »Min sidste vilje«, som han har fået af sin lokale bedemand, og som der de senere år er blevet udleveret flere og flere af. Bagefter har både bedemanden og det ene af Erik Hansens fem børn fået en kopi.

Alt betalt

- Her har jeg jo beskrevet det hele lige fra om, jeg vil stå vandret eller lodret. Jeg vil gerne have det på skinner inden, for når man først ligger i graven, har man jo ikke meget at sige. Og så slipper børnene jo også for al bøvlet, siger Erik Hansen med et grin.

Med kaptajnens sidste ordrer følger også finansieringen. Erik Hansen har sat 25.000 kroner ind på en konto, han har oprettet hos sin bedemand, og pengene er øremærket til begravelsen.

- Jeg har tidligere set, hvordan familier kan komme op og slås over, hvordan begravelsen skal være, og hvem, der skal betale, så jeg synes, det her er meget fornuftigt, siger Erik Hansen, der i forvejen er godt kendt med sin sidste hvileplads.

Fra lejligheden i Helgolandsgade kan han nemlig kigge lige over på den Sct. Maria Kirkegård, hvor pladsen er bestilt.

En åben billet

- Det er også en af grundene til, at jeg har valgt salmen »Kirkeklokke, mellem ædle malme«. Den passer jo fint til stedet her, forklarer han.

Det personlige præg er bevaret igennem hele Erik Hansens planlagte begravelse, hvor der også er beskrevet, hvilket tøj og hvilke manchetknapper, der skal med i kisten. Alt sammen for at give en karakteristik af, hvem det egentlig er, der skal i jorden, som hovedpersonen udtrykker det. Tidspunktet er faktisk det eneste, der ikke er bestemt.

- Ja, nu håber jeg jo ikke, du får mig lagt helt i graven med den her artikel, for jeg har da tænkt mig at leve lidt endnu. Jeg læser to aviser om dagen, og min læge siger, jeg har et blodtryk som en 40-årig, så der går forhåbentlig noget tid endnu, siger Erik Hansen og fortsætter med et smil:

- Billetten er udstedt, som jeg plejer at sige, men datoen er endnu ikke påskrevet.

 

   
   

forside | aktuelt | artikler | billeder | layout | priser | cv | kontakt