Arabiske bøsser springer ud i Beirut

LIBANON · Homoseksualitet er ulovligt i Libanon, men bøsser mødes alligevel i buske, bade og på barer. Nyhedsavisen har mødt to af landets få bøsser, der tør stå frem.

Af: Michael Lund, Libanon
Myhedsavisen, 2007

For fem år siden blev Samirs hemmelighed afsløret. Hans forældre fandt en stak nøgenbilleder af ham og hans kæreste på Samirs værelse. Og kæresten på billederne var en mand.

»Både mine ældre brødre og mine forældre blev rasende. De ville sende mig til psykiater. Det var forfærdeligt, men på den anden side var det også hårdt at leve et dobbeltliv som en bøsse, der lod som om, han var til piger,« siger 25-årige Samir.

I dag er Samir en af de få bøsser i Libanon, som tør stille op til et interview med billede og navn. Han snakker alligevel ikke med sin familie længere, og hans liv foregår i dag i Beiruts bøssemiljø.

Sex mellem mænd er ulovligt i hans land. Men myndighederne tager relativt let på loven, og bortset fra et par razziaer på bøsse-barer engang imellem, gider politiet sjældent arrestere bøsser. Derfor har Samir og hans ven Bertho Makso sagt ja til at tale med Nyhedsavisen.

Bade for bøsser
Vi mødes på cafeen Columbus i et shopping-center i Beirut. Cafeen er kendt som et 'cruiser-sted' i byens homo-miljø. Et sted, hvor byens bøsser og lesbiske diskret mødes – og eventuelt samler en af samme køn op. Det er bare et af Beiruts adskillige mødesteder for homoseksuelle.

I nordenden af byens havnefront hiver trækkerdrenge liderlige mænd ned i nærliggende buske. På diskoteker som Acid og Milk danser hundredevis af bøsser og lesbiske til homo-fester, hvor både feminine mænd med mascara og bodybuilder-typer i jeans dukker op. Og tre af de arabiske bade i Beirut, de såkaldte hammam'er, er i dag kendt som steder, hvor bøsser mødes og har sex.

»Der er sket virkelig meget de senere år. I 1990'erne åbnede den første bøssebar i Beirut. I dag har vi flere natklubber, bøsse-restauranter og arrangementer kun for bøsser. Det går den rigtige vej for bøsser i Libanon,« siger 26-årige Bertho Makso.

Prins på score-tur
Bertho Makso er en af hovedkræfterne i Libanons bøssemiljø. Han driver rejsebureauet Lebtour, som har specialiseret sig i at guide bøsser fra Vesten rundt i Libanon. Han kender de fleste homoseksuelle i byen.

»Se ham der,« afbryder han samtalen og peger på en tynd mand, der går forbi cafeen med en anden mand.

»Han er saudi-arabisk prins. Han kommer tit til Beirut for at købe sex, fordi reglerne er mere afslappede her. Mange af de arabiske bøsse-turister betragter Libanon som ét stort bordel. Jeg kan bedre lide at arbejde med europæiske turister, der kommer for hele oplevelsen.«

Kys er forbudt
Bertho og Samir nikker diskret til et par andre par på cafeen. Meget diskret. Selvom Bertho lever af at arrangere ture for homoseksuelle, har han ikke fortalt sine forældre, at han er bøsse. Og ingen af de arabiske bøsser kunne finde på at kysse offentligt.

»Nej, er du sindssyg. Det gør de heteroseksuelle ikke engang i Libanon. Jeg tør ikke tænke på, hvordan folk ville reagere, hvis to mænd så gjorde det,« siger Samir.

De kender begge bøsser i andre lande i Mellemøsten, som er blevet pisket, fængslet eller udvist, fordi de er bøsser. Men i Libanon kan bøsserne trods alt mødes og feste og hylde hinanden. Som da Samir sidste år blev udråbt til Mr. Bear Arabia til Libanons største bøssefestival. 140 bøsser fra Mellemøsten og Europa mødte op og kårede Samir til årets 'bjørn' – et slang-ord for en særlig maskulin og behåret bøsse.

»Vi kalder ham Miss Libanon nu,« griner Bertho drillende.

Drømmer om parade
Deres telefoner ringer uafbrudt. Miljøet holder kontakt per sms og på datingsider på internettet. Samir har en aftale med en fyr fra Dubai, han har mødt over nettet. Og næste aften skal de til stor bøssefest på diskotek Milk.

Men de drømmer om endnu større fester.

»Min største drøm er at have en egentlig 'Gay Pride'-parade i Beirut,« siger Bertho.

»Fundamentalisterne ville gå amok, hvis vi gjorde det nu. Men hvem ved – måske kan det lade sig gøre en dag.«

FAKTA: Bøsser og lesbiske i Mellemøsten
- Libanon forbyder officielt sex mellem personer af samme køn. Forbrydelsen straffes med bøder eller fængsel.

- I Iran og Saudi-Arabien kan homoseksualitet give dødsstraf, men straffes ofte med piskeslag og fængselsstraffe.

- Jordan, Tyrkiet og Irak har som de eneste muslimske lande i regionen ikke love mod homoseksuelle, men de forfølges alligevel.

- Israel har som det eneste land i Mellemøsten love, der beskytter homoseksuelle mod diskrimination.

Opdateret 10.05.10: Den ene case har meddelt mig, at han ikke længere ønsker at stå frem med navn på grund af hans karriere. Jeg har derfor anonymiseret 'Samir' i artiklen.

 

   
   

forside | aktuelt | artikler | billeder | layout | priser | cv | kontakt