Larry Devlin i dag i sit hjem i Virginia, USA. Privatfoto

»CIA bad mig snigmyrde en statsleder«

Gift i tandpastatuber, pistoler mod tindingen og en plads på terroristen Sjakalens dødsliste. CIA-agent Larry Devlin har prøvet det meste. Nyhedsavisen har talt med en af USA's mest berygtede agenter.

Læs også: CIA-agentes tricks til overlevelse

Af Michael Lund

En høj, ranglet soldat holder en pistol mod Larry Devlins tinding. Devlin har kun været i Congo i en uge, men er allerede blevet taget til fange af oprørske soldater. Han var ude at udforske hovedstaden, da soldaterne bortførte ham og smed ham ind i et beskidt lokale.

»Kys min fod, hvide!« råber soldaten.

Devlin nægter. Han har set soldater slå fanger i nakken med et gevær, når fangen bukkede sig for at parere ordre. Soldaten er skæv af hash. Han har fjernet nogle patroner fra pistolen, men ladet én sidde. Han vil have Devlin til at spille russisk roulette – altså pege pistolen mod tindingen, trykke af og håbe, at han rammer et tomt kammer og overlever.

En kugle fra døden

Devlin nægter. Soldaten trykker på aftrækkeren. Devlin hører pistolen sige 'klik', da den rammer et tomt kammer. En bølge af lettelse skyller igennem ham, da soldaten igen trykker af. »Lort!« skriger Devlin, mens soldaten fem gange trykker af.

»Sidste chance, chef,« siger soldaten.

»Lort!« skriger Devlin, så højt han kan. Soldaten trykker af en sidste gang.

Der går et stykke tid, før Larry Devlin opdager, at han stadig lever og kan høre soldaterne grine. Den ranglede soldat havde fjernet alle seks patroner, uden at Devlin så det. Efter soldaterne har grinet færdig, får amerikaneren lov at gå.

»Det var en af de få gange som CIA-agent, at jeg mistede besindelsen. Jeg var skrækslagen. Jeg handlede ikke rationelt. Men episoden fik mig ikke til at tvivle på min rolle i Congo. Jeg var i en branche, hvor det forventes, at man kan blive udsat for den slags,« siger Larry Devlin.

Mission: Dræb minister

Larry Devlin ankom til Congo i 1960, og allerede ugen efter blev han udsat for 'congolesisk roulette', som han kalder det. Officielt var han sendt til Congo som amerikansk konsul. I virkeligheden var han chef for den amerikanske efterretningstjeneste CIA i Congo.

Devlin kom til landet, mens Den Kolde Krig rasede. Congo havde lige fået uafhængighed fra Belgien, og russerne sendte hundredvis af agenter til Congo. USA sendte Larry Devlin. Og han brugte alle midler for at vinde Congo.

Han overtalte agenter til at spionere for sig, han plantede historier i lokale medier, og han truede lokale politikere med, at CIA vidste, »hvor deres kone og familie bor«. Devlin brugte endda lokale heksedoktorer til at forhekse den sovjetiske ambassade, så congoleserne ikke turde besøge den.

Men særligt én mission har plettet Devlins ry – og fået journalister til at kalde ham »den mest berygtede CIA-agent i historien«. Missionen var at snigmyrde Congos folkevalgte premierminister Patrice Lumumba.

I sidste måned udgav den 84-årige eksagent så sine erindringer under titlen 'Chief of Station, Congo'.

»Der er skrevet så meget om mig og min rolle i Lumumbas død. Nu er det på tide at sætte nogle ting på plads,« siger han.

Gift i tandpastaen

Ordren kom per telegram fra CIA's hovedkvarter. Devlin skulle mødes med en mand, der ville kalde sig 'Joe fra Paris', sagde telegrammet.

Et par dage senere henvendte en CIA-agent sig til Devlin på en café.

»Jeg er Joe fra Paris. Jeg er kommet for at give dig instruktioner om en yderst følsom mission,« sagde agenten.

På direkte ordre fra USA's regering skulle Larry Devlin sørge for at få premierminister Lumumba myrdet. 'Joe' gav ham flere forskellige gifte – blandt andet gift i en tandpastatube, som kunne slå ministeren ihjel. uden at det kunne spores.

»Jeg var chokeret over ordren, men fik bekræftet, at den var beordret af præsident Eisenhower. Jeg sagde ikke nej, fordi jeg vidste, at det ville betyde enden på min karriere. I stedet valgte jeg at forhale. Jeg ville aldrig have myrdet Lumumba – det var en umoralsk handling,« siger Larry Devlin i dag.

Reddede diktators liv

Patrice Lumumba endte i stedet med at blive tortureret og myrdet af en politisk rival. Mens andre tog sig af det beskidte arbejde med Lumumba, hjalp Larry Devlin landets nye diktator Mobutu Seso Seko til magten. Devlin reddede endda Mobutus liv ved at kaste sig over en lejemorder, der forsøgte at skyde præsidenten.

Mobutu overlevede med CIA's hjælp flere attentater og kupforsøg – og blev efterfølgende en af Afrikas mest berygtede diktatorer. Larry Devlin trak sig derimod ud af CIA i 1974 og arbejdede derefter som privat rådgiver. Mens Lumumba blev et symbol på afrikanernes frihedskamp, blev Devlin et symbol på USA's brutale Afrika-politik under Den Kolde Krig. Da en dødsliste fra den venstreorienterede terrorist 'Sjakalen Carlos' dukkede op, var Larry Devlins navn på.

»Jeg er blevet truet mange gange, men da dødslisten kom frem, blev jeg mere nervøs. Sjakalen havde trods alt før vist, at han kunne finde ud af at myrde folk,« siger Larry Devlin, der derfor vidnede under falsk navn, da han i 1974 fortalte om sin rolle i CIA's forsøg på at myrde Lumumba.

Nu har CIA-agenten smidt forklædningen, og hans nye bog beskriver i detaljer hans missioner i Congo. Han bor i dag i Virginia med sin kone og har de seneste syv år været pensionist. Den 84-årige mand har haft tid til at bedømme sine handlinger.

Ud med demokratiet

»I store træk fortryder jeg intet. Congo faldt ikke i kommunisternes hænder. Og det var det, jeg skulle forhindre.«

Men i stedet hjalp USA en diktator til magten, og der har ikke været ro i Congo siden?

»I begyndelsen gjorde Mobutu det fint. Senere blev han korrupt, men det var ikke USA's skyld. Vi var nødt til at støtte ham mod kommunisterne.«

»Men lad mig spørge, hvor gammel du er?«

Øhh, 28 år ...

»Derfor kan du ikke huske Den Kolde Krig så godt. Hvis vi agenter ikke havde gjort de ting, vi gjorde, havde verden set anderledes ud i dag. Så havde vi ikke kunnet snakke frit over telefonen i dag, og kommunisterne havde haft magten,« siger Devlin.

Han slutter interviewet med at citere den agent, der i sin tid rekrutterede ham til den hemmelige efterretningstjeneste. Da Devlin blev agent, gav agenten ham denne besked:

»Larry, vi bliver nødt til at gøre nogle ting, der ikke er demokratiske, for at forhindre en 'varm krig'.

Blå bog: CIA-agentens karriere

Larry Devlin er født 1922. Gik ind i hæren og kæmpede i Afrika, Frankrig og Tyskland under Anden Verdenskrig.

Efter krigen blev han hvervet til CIA og blev i 1959 chef for CIA i Congo.

Efter syv år i Congo blev han CIA-chef i Laos under Vietnam-krigen.

Han forlod CIA i 1974 og arbejdede siden for private firmaer i Zaire (tidligere Congo) og i USA. I 2000 gik han på pension.

I løbet af sit liv har han overlevet to krige, to oprør, fire nødlandinger, flere hjerteanfald, adskillige overfald, flere skin-henrettelser og et par mordforsøg.

   
   

forside | aktuelt | artikler | billeder | layout | priser | cv | kontakt