Danskere fanget i bomberegn

Mindst én dansk familie er fanget i Beiruts sydlige forstæder, hvor israelerne bomber. Samtidig forlod seks danskere fra Danmission kl. 14 det nordlige Libanon.

Af Michael Lund (Ritzau 14/07/06)
Beirut

Natten til lørdag var for første gang i flere dage stille i Beirut. Men hen ad formiddagen blev stilheden atter brudt af den lyd, Beiruts indbyggere har lært at frygte: Israelske granater fra havet og missiler fra luften.

Israelerne bombede blandt andet den sydlige forstad Dahiyeh, hvor den dansk-palæstinensiske mor Camilla Issa og hendes tre børn befinder sig hos familiemedlemmer, efter de har været på ferie i Libanon. Ritzau var ikke i stand til at nå frem til familien på grund af granatnedslag i området, men det lykkes at få kontakt over en mobiltelefon.

"Vi er meget bange, og jeg er nervøs for mine børn. Det er deres første gang i Libanon, og de har aldrig oplevet sådan noget her før," sagde Camilla Issa, som til daglig bor i København.

Under samtalen lød et højt brag pludseligt i baggrunden. Og endnu et. Israelerne bombede atter bydelen, som er en af Hizbollahs højborge i Beirut.

"De bomber hele tiden, og det er meget tæt på. Vi holder os inden for og går kun ud for at hente vand og mad. Vi ved ikke, hvad vi skal gøre, men vil bare gerne hjem. Vi håber, at vi bliver evakueret på en eller anden måde, men vi kan ikke få fat i det danske konsulat," sagde Camilla Issa.

Flere danske har over for Ritzau meldt om problemer med at komme igennem til det danske konsulat, som ellers har indkaldt ekstra personale for at klare situationen i Beirut. Men alligevel er det officielle nummer optaget det meste af tiden.

Danskere ud i privat bus

I det nordlige Libanon valgte seks danskere at forlade landet i en privat bus. Danskerne har været udsendt af Danmission til en konference om dialog mellem religioner i byen Dhour Echweir en times kørsel nord for Beirut.

Vejen mod den nordlige by var fuld af biler, som kørte mod nord for at komme ud af landet, da Ritzau ved 13.30-tiden kørte mod Dhour Echweir. Efter israelerne torsdag bombede hovedvejen til Damaskus, er den nordlige vej nu den eneste vej ud af landet, og danskerne og resten af de 19 tilbageværende konferencegæster valgte at følge de flygtende libaneseres eksempel.

"Det er ikke, fordi vi føler os i livsfare heroppe, men det er en meget usikker situation. Vi ved ikke, hvordan det udvikler sig, og om der kommer flere angreb i dette område. På sigt kan vi risikere slet ikke at komme ud af landet, hvis vi ikke tager af sted nu," sagde 27-årige Gunvor Bjergland Nielsen fra København, mens hun ventede på bussen mod Syrien.

Bomber i baggrunden

Danskerne i Dhour Echweir har hørt bombardementerne på afstand, og igennem lørdagen lød der også eksplosioner i baggrunden.

"Jeg har haft svært ved at komme igennem til ambassaden, og vi har ikke kunnet få et endeligt svar om evakuering, så jeg er glad for, at vi kommer ud nu," sagde 34-årige Lars Buch Viftrup fra Århus, inden bussen kl. 14 forlod den libanesiske bjergby, som er domineret af kristne indbyggere og ikke har været udsat for bombardementer.

I selve Beirut var stemningen ved 15-tiden dansk tid spændt. Kl. 15.36 fløj israelske kampfly atter hen over byen, og der lød mindst to eksplosioner.

De danskere, der er fanget i byens farligste områder, håber nu på, at den lovede evakuering kommer hurtigst muligt.

"Vi har også familie, som er fanget sydpå, hvor de også bomber. Det er forfærdeligt det her. Kan du høre bomberne?," siger Camilla Issa.

Mens hun stadig er fanget i Libanon, lykkedes det om eftermiddagen de seks danskere fra Danmission at krydse den eftertragtede grænse til Syrien.

 

   
   

forside | aktuelt | artikler | billeder | layout | priser | cv | kontakt