Beiruts indbyggere flygter fra missilerne

Beirut blev søndagen igennem ramt af voldsomme bombardementer. Civilbefolkningen flygter i sikkerhed, mens vestlige ambassader evakuerer. Danskere fortvivlede over situationen.

Af Michael Lund (Ritzau, 15/07/06)
Beirut

Kvinder, mænd og børn bærer madrasser under armene og poser med brød og vand, da Ritzau søndag nærmer sig bydelen Dahiyeh i det sydlige Beirut. Bydelen er igennem hele natten ramt af utallige israelske missiler. Rundt omkring ligger flyveblade, som israelerne har smidt fra deres jetjagere, der jævnligt kredser over hovedstaden. Sedlerne advarer folk om at fjerne sig, inden der bliver bombet igen.

"Det er forfærdelig. Folk bløder i gaderne, og bomberne falder hele tiden. Vi vil bare væk," siger den 29-årige bangladeshiske gæstearbejder Shoponchandro Das, mens han med sin kone går ud af bydelen med en madras og en plasticpose med personlige ejendele. I baggrunden lyder endnu et brag, da et nyt missil slår ned.

I Beirut er de få biler på gaderne fyldt med familier, som har samlet deres mest nødvendige ejendele og kører mod sikrere områder. På flere benzinstationer holder biler i kø for at tanke op. En enkelt station tæt på de sydlige forstæder har barrikaderet benzinstanderne med sandsække.

Skoler fyldes af flygtninge

Samtidig flokkes flygtninge om byens skoler, som er blevet lavet om til modtagelsescentre for flygtningene. På Dr. Zahieh Kadoura-skolen i et af byens sikre kvarterer bor nu omkring 450 libanesere, som er flygtet fra de israelske bomber. 15 af dem er sårede.

48-årige Muhamad Ahmed Sroure sidder med en forbinding om hovedet i et nedslidt klasseværelse. Han er ankommet om morgenen, efter israelske kampfly bombede et Hizbollah-hus ved siden af hans families bolig. Muhamad Ahmed Sroures hus blev ramt under angrebet, og en væg væltede ned over ham og hans søn.

"Det var et mareridt, og vi måtte flygte uden at få noget med. Vores naboer blev også ramt, og i øjeblikket ved jeg ikke, om de er levende eller døde. Gud hjælpe os," siger Muhamad Ahmed Sroure.

Sygeplejerne på skolen kæmper med at skaffe forbindinger og desinficerende midler. Men der mangler hjælp.

"Jeg kan ikke engang få renset mit sår. Vi er på Hizbollahs side i krigen, men de civile tab er for store nu. Nogen må gøre noget," siger Muhamad Ahmed Sroure, som blev ramt i tindingen af et jernelement fra væggen i hans hus.

Danskere efterladt i uvidenhed

Allerede om morgenen har de svenske myndigheder evakueret en gruppe svenskere, og om eftermiddagen gør fire busser klar til at evakuere norske statsborgere. Danske Rashid Howeidi fra Nørrebro er også mødt op ved det norske opsamlingspunkt i den sikreste del af Beirut. Hans fætter har fortalt ham om de norske busser, men der er ikke plads til Rashid, hans kone og tre børn.

"Jeg kan ikke komme igennem til det danske konsulat, og jeg ved ikke, hvem jeg ellers skal snakke med," siger Rashid Howeidi, mens de norske busser lukker dørene.

Han ankom til Libanon for 18 dage siden for at holde ferie og besøge familie i landet. En ferie, som nær har kostet ham livet.

"Vi var tæt på en af de broer, der blev bombet. Nedslaget var ikke mere end 50 meter væk fra os. Nu vil jeg bare have min familie ud. Min lille datter forstår slet ikke, hvad der foregår," siger 39-årige Rashid Howeidi.

Senere på dagen modtog mange danskere sms'er fra ambassaden om en begyndende evakuering af danskere fra det østlige Beirut. Men adskillige danske familier, som Ritzau har været i kontakt med, har endnu ikke fået besked om evakueringen.

 

   
   

forside | aktuelt | artikler | billeder | layout | priser | cv | kontakt