Masseslagsmål blandt flygtende danskere

Omkring 20 flygtende danskere var i går involveret i et masseslagsmål under evakueringen fra Libanon. Udenrigsministeriet opfordrer flygtninge til at forholde sig roligt.

Af Michael Lund (Politiken 19/07/06)
Damaskus

På hotel Tivoli Gardens uden for Damaskus ligger et par brækkede bordben og knuste glasskår. Det er nogle af sporene af de danske flygtninge fra Libanon, som tirsdag og onsdag boede på hotellet, mens de ventede på at blive fløjet med særfly til Danmark.

I går ved 13-tided dansk tid kogte frustrationerne over for flere af de danske flygtninge, som kom op at slås med lokale ansatte og danske ambassadefolk, fortæller flere øjenvidner.

”Vi skulle gøre rent og bad venligt folk flytte sig, men nogle af dem begyndte at kalde os navne og prøvede at lave problemer. Tre danske ambassadefolk prøvede at få dem til at flytte sig udenfor, men en af flygtningene kaldte på hjælp og så udbrød der slagsmål,” siger 27-årige Walid Shamo, som er bartender på hotellet og overværede slåskampen.

Ifølge vidner fra hotellet deltog omkring 20 danske flygtninge i slagsmålet, hvor de danske ambassadefolk også blev involveret, da de forsøgte at holde folk tilbage. Hotellets personale tilkaldte hurtigt det lokale syriske, som dukkede op med otte mand og optog rapport. Ingen bliver dog sigtet for vold, ligesom der angiveligt heller ikke er sårede blandt de danske flygtninge eller ambassadens ansatte. Hotellets kok blev derimod ramt af en flaske på armene, og da Politiken besøger hotellet, har han adskillige snitsår på begge arme.

”De angreb mig med en flaske, så jeg måtte beskytte mig med armene. Der var for mange mennesker her. Vi har haft omkring 800 danskere her, og der var ikke ordentlig plads til folk. Det skabte problemer,” siger kokken, Adhan Habash, der understreger, at det kun var en gruppe af de danske flygtninge, der skabte uro:

”Flertallet af de danske flygtninge opførte sig pænt, men nogle af dem var meget vrede og grove i munden. Jeg er glad for, at de er væk nu,” siger kokken, som sagde farvel til de sidste danske flygtninge ved 16-tiden i går.

Alle de danske flygtninge på Hotel Tivoli Gardens fik lov at vente på busserne mod lufthavnen efter slagsmålet, men hotellet har opsagt samarbejdet med de danske myndigheder på grund af episoden. På den danske ambassade i Damaskus vil ambassadør Ole Egberg Mikkelsen ikke kommentere detaljerne i slagsmålet, men gentager udenrigsministeriets opfordring til de danske flygtninge:

”Jeg vil ikke sige noget konkret om episoden, men vi understreger, at det er vigtigt, at folk forholder sig helt roligt under evakueringen og ikke forhindrer evakueringsarbejdet,” siger ambassadøren.

På Hotel Tivoli Gardens var oprydningen efter de danske flygtninge stadig i gang i går aftes.

 

   
   

forside | aktuelt | artikler | billeder | layout | priser | cv | kontakt