Teenagere lever i chok efter massemord

Finland – Den lille finske by Jokela var indtil i forgårs en fredelig, ukendt provinsby. Men onsdag gik en 18-årig dreng amok og slagtede elever og voksne på sin skole. Nu er Jokela en by, hvor teenagere græder, og voksne bryder sammen.

Af Michael Lund, Jokela, Finland
Nyhedsavisen, 2007

”Undskyld, er du fra Jokela?”

Spørgsmålet er simpelt. Men reaktionen er overvældende.

”Ja …” svarer kvinden i den mørke jakke, der skal til at tænde et lys foran Jokela Gymnasium i Finland. Hendes stemme skælver, og så bryder hun ud i dybe, krampagtige hulk.

”Jeg kan ikke …” siger hun og vender sig.

Den lille finske by Jokela er i chok. Onsdag tog den 18-årige elev på gymnasiet Pekka-Eric Auvinen sin 22-kaliber pistol og gik i gang med sin private krig mod sine klassekammerater. På cirka tyve minutter løb han igennem skolens gange og affyrede XX antal skud. Fem drenge, en ung kvinde og gymnasiets rektor blev dræbt og XX såret.

Kæreste sprang ud af vindue
I går flagede hele Finland på halvt. Og i den lille by Jokela gik børn, unge og voksne hele dagen ned for at tænde vokslys foran det afspærrede gymnasium. Ét spørgsmål fylder alt blandt de knap 5.000 indbyggere.

”Hvorfor? Han kunne da bare have taget ud i en øde skov og skudt sig selv, hvis han ville dø. Min kæreste kunne have været en af de dræbte, og det er så skræmmende at tænke på. Jeg har grædt så meget,” siger 15-årige Anniina Nuttunen.

Anniina går på et andet gymnasium, men hendes kæreste var fanget i bygningen, da Pekka-Eric begyndte sin massakre. Klokken lidt i 12 fik hun en sms, hvor kæresten skrev, at en mand skød vildt efter alle på skolen. Den 15-årige kæreste sprang ud af et vindue kort efter og reddede sit liv.

”Nu er han bare derhjemme og vil kun snakke med mig. Alle er i chok,” siger Anniina.

Dreng uden venner
I Jokela kender de fleste hinanden. Men de færreste var gode venner med Pekka-Eric. De unge, Nyhedsavisen har talt med, snakker om en ensom dreng, der holdt sig for sig selv. En dreng, som alle vidste, hvem var. Men som meget få var tæt på.

”Jeg så ham på gangene på skolen, men snakkede ikke med ham. Han havde ikke rigtigt nogen nære venner. Ingen forstår, hvorfor han gjorde det. Der må have været noget galt i hans hoved,” siger den 13-årige Oona Elg, der er elev på skolen. Bagefter tænder hun et vokslys foran gymnasiet, omfavner sin veninde, mens tårerne triller ned af kinderne på den lille, lyshårede pige.

Den 18-årige massemorder gav selv sine grunde til massakren. På hjemmesiden YouTube skrev han, at han hadede svage mennesker og ville udrydde ”verdens afskum”.

Fan af Hitler
Hans bekendte siger, at han sympatiserede med diktatorer som Hitler og Stalin, og at han på den seneste tid var blevet interesseret i nazisme. På YouTube skrev han kort inden skoledrabene, at han var stoppet med at tage sin anti-depressive medicin, og at det gjorde ham mere aggressiv.
I Jokela gør Pekka-Erics ord ikke de unge i stand til at forstå, hvordan han kunne gennemføre sit velplanlagte angreb på deres by. 26-årige Timo Muikku var barndomsven med den kvindelige elev, der blev dræbt af Pekka-Erics 22-kaliber-kugler. Ifølge Timo Muikku var hun en 24-årig voksenstuderende, der var begyndt på skolen for at gøre sin gymnasieuddannelse færdig.

”Hun var en sød pige og en ven af min familie. Hvorfor skulle hun dø? Jeg forstår det ikke, og jeg forstår ikke, hvordan sådan noget her kan ske i en by som Jokela,” siger Timo, mens hans øjne bliver våde.

”Vi har da de samme problemer, som så mange andre mindre byer. Der er folk, der tager stoffer, og folk kommer op at slås på den lokale bar. Men det her …” siger Timo og kigger ud over den lille frosne dam, der ligger tæt ved skolen.

På mandag planlægger Jokela Gymnasium at åbne igen, når sporene efter massakren er fjernet. Syv elever vil være væk, men 13-årige Oona Elg vil møde op.

”Alle er kede af det, men det er rart at snakke med sine skolekammerater om det. Det bliver en mærkelig dag på mandag. Men jeg vil tilbage, trods det der er sket her.”

   
   

forside | aktuelt | artikler | billeder | layout | priser | cv | kontakt