Hadet kommer på museum

LIBANON - Træd på hjelme fra døde israelske soldater eller skyd dem i et computerspil. Den islamiske Hizbollah-bevægelse har åbnet anti-israelsk museum, der lærer børn at hade Israel

Af Michael Lund, Libanon
Nyhedsavisen, 2007

15-årige Ahmed kigger på en fladskærm, hvor Hizbollahs nyeste hit kører. På skærmen dræber islamiske krigere den ene israelske soldat efter den anden i computerspillet 'Special Force 2'.

»Det er forrygende, det viser, hvordan krigen foregik. Alle burde spille det,« siger den 15-årige dreng.

Ahmed er på museum. På Hizbollahs nye, store museum i Libanons hovedstad Beirut, hvor bevægelsens 'sejr' over Israel i sidste års konflikt mellem Hizbollah og Israel udstilles. Det er et militærmusem – men et militærmuseum på den islamistiske måde.

Bush som dødningehoved
Døde israelske soldaters hjelme ligger gravet ned under glasplader, så tilskuere kan gå på dem. Billeder af George W. Bush har knogler under sig som piratflag. Og samtlige israelske soldater på udstillingen er enten døde, græder eller er i chok. På plakater vises Israels forsvarsminister med et foto, hvor han kigger i kikkert og har glemt at tage klapperne af.

Israels udenrigsminister har sagt, at udstillingen »forherliger had, ekstremisme og vold og burde fordømmes«, men i Beirut er det islamistiske krigsmuseum populært. Da Nyhedsavisen en almindelig hverdag besøger museet, vælter det ind med besøgende.

»Jeg er taget herind for at vise mine børn, hvordan man overvinder Israel. Der er mange eksempler på raketter og krigsstrategi her, som er godt at lære,« siger Alaeddin Alaeddin, som har taget sine fire børn i alderen to til 11 med på museet.

Allahs Parti reklamerer
Raketterne er blandt andre de berygtede katyushaer, som Hizbollah sendte i hundredvis af mod israelske byer sidste sommer og dræbte dusinvis af civile. Museet er en del af Hizbollahs nye stil i Beirut, hvor plakater over store dele af byen gør reklame for 'Allahs Parti', som bevægelsens navn betyder.

For 15-årige Ahmed er de ødelagte israelske kampvogne, hjelme og rygsække et hit. Og han er klar til at skifte de islamistiske computerspil ud med den ægte vare.

»Det ville være en ære for mig at kæmpe med Hizbollah for mit land.«

   
   

forside | aktuelt | artikler | billeder | layout | priser | cv | kontakt